Υποβολή φορολογικών δηλώσεων έτους 2020

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων έτους 2020

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για την υποδοχή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση με τον τύπο και περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2019.

Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το εάν η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων θα παραταθεί πέραν της καταληκτικής προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, κάτι που έχουν αφήσει να εννοηθεί τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

<

Πέραν της παράτασης του χρόνου υποβολής, εκπεφρασμένος στόχος της κυβέρνησης είναι οι επιστροφές φόρων που αντιστοιχούν στις πιστωτικές δηλώσεις να γίνεται εφέτος με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τα ποσά να πιστώνονται άμεσα στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Υπό αυτή την έννοια το άνοιγμα του Taxis  για την υποδοχή των εφετινών φορολογικών δηλώσεων, είναι κάτι που αναμένουν πολλοί φορολογούμενοι πως και πως διότι προσβλέπουν στα ποσά των επιστροφών.

Ωστόσο, έχει επέλθει μια αλλαγή διαδικασίας ως προς την επιστροφή φόρου στο εφετινό Ε1. Συγκεκριμένα, έχει καταργηθεί ο πίνακας 10, στον οποίο καλούνταν να δηλώσουν τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, ώστε να τους πιστωθεί τυχόν επιστροφή φόρου. Πλέον θα εμφανίζεται μήνυμα που θα ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησης του ΙΒΑΝ, με υποβολή ηλεκτρονικής Αίτησης/Υπεύθυνης Δήλωσης του δικαιούχου στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.