Σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ

Σε εφαρμογή μπαίνει εντός του 2021 η online σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το taxisnet, αλλά και των POS των ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς η ΑΑΔΕ, παρά την πανδημία έχει αποφασίσει να ολοκληρωθεί φέτος η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την Εφορία.

Στόχος είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και οι αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα κόβονται αποδείξεις και οι πληρωμές θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Η υλοποίηση του έργου θα υλοποιηθεί εντός του 2021 και ειδικότερα μέσα στην άνοιξη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κοπάσει η πανδημία και θα έχει αποκατασταθεί έστω και εν μέρει η κανονικότητα στην οικονομία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το εγχείρημα την άνοιξη ώστε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιούλιο.

Για να υλοποιηθεί το project της ΑΑΔΕ θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παλαιές ταμειακές μηχανές, που δεν έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με το Taxisnet, για τις οποίες έχει εκδοθεί παράταση μέχρι την 31η  Μαρτίου 2021, αλλά και να αρχίσει από την 1η Απριλίου 2021 η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Αμφότερες οι δύο υποχρεώσεις έχουν παραταθεί λόγω της πανδημίας.

Online οι αποδείξεις

Σε ότι αφορά στις αποδείξεις, το σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει, πως, κάθε απόδειξη που θα εκδίδεται θα περνάει αυτομάτως και θα καταγράφεται στο ηλεκτρονικό βιβλίο της επιχείρησης που θα λειτουργεί στο myData.

Παράλληλα με τις ταμειακές μηχανές, θα συνδεθούν με το myData και τα μηχανήματα των ηλεκτρονικών πληρωμών, τα POS. Στόχος είναι να υπάρχει διπλή διασφάλιση, ότι όλες οι συναλλαγές θα καταχωρούνται στα βιβλία κάθε επιχείρησης.

Με χρονοκαθυστέρηση

Ωστόσο, η καταχώρηση των αποδείξεων στην ηλεκτρονική μερίδα (my Data) που θα τηρεί κάθε επαγγελματίας, δεν θα γίνεται τόσο αυτόματα, αλλά με κάποια  χρονοκαθυστέρηση.

Η καθυστέρηση αποστολής των αποδείξεων, θα είναι ανάλογη του κινδύνου φοροδιαφυγής κάθε επαγγελματικής ομάδας, και θα ξεκινά από 15 λεπτά και θα φτάνει μέχρι το 24ωρο.

Σύμφωνα με το πλάνο της ΑΑΔΕ οι χρόνοι αποστολής των αποδείξεων στο myData, που θα τηρείται στο taxisnet είναι οι ακόλουθοι:

  1. Οι επιχειρήσεις εστίασης, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ινστιτούτα αδυνατίσματος και τα συνεργεία επισκευής οχημάτων θα διασυνδεθούν, μέσω των αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών τους, με το σύστημα TAXIS και θα υποχρεωθούν να αποστέλλουν στο σύστημα αυτό τα δεδομένα των αποδείξεων που θα εκδίδουν ανά χρονικά διαστήματα 15 έως 30 λεπτών. 
  2. Οι μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αγαθών θα αποστέλλουν, μέσω των δικών τους αναβαθμισμένων ταμειακών μηχανών, τα δεδομένα των εκδιδόμενων αποδείξεων σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, τα οποία θα κυμαίνονται από 6 έως 8 ώρες.
  3. Οι λιανοπωλητές προϊόντων σε λαϊκές αγορές, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών άσκησης της δραστηριότητάς τους, θα επιτρέπεται να αποστέλλουν τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν ανά 24